Windows 8.1 “Sorry, there was a problem mounting the file” ISO issue

Quite recently, I installed the Windows 8.1 RTM version on my home PC for testing purposes which came along with my MSDN account. I must say, I am really liking the changes that Microsoft has implemented to the new operating system… from the start button making a return to the start screen changes (tile sizes, personalizing colors and themes, application docking, etc.). However, I have had a few problems that a little <insert your favorite search engine> + “ing” and sysinternal tools took care of in solving… one – being not able to mount any ISO files.

After receiving the error message:

158146

 

I started to think I either had a driver problem or something was corrupt… I re-downloaded the ISO file and gave it a try again… same problem. Then tried another ISO from Microsoft, same issue.

Then Mark Russinovich spoke to me like god himself – “Remember what I taught you at TechEd!?”…. Yeah, yeah Mark… I got it. Started up sysinternal tool ProcMon http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653  and saw what was going  on… seemed my system had some registry problems with the driver…. weird?

Instead of just mucking around in the registry (if you do decide to do that, please export the registry first!!), I did more research and viola!, after some trail and error, I found this post http://support.microsoft.com/kb/314060. Anyway, follow these steps:

* I am not responsible for you messing up your computer, proceed with caution *

  1. Press the Windows logo key+R to open the Run dialog box.
  2. Type regedit in the Run dialog box, then press Enter. If you are prompted for an administrator password or for a confirmation, type the password, or click Allow
  3. In the navigation pane, locate and then click the following registry subkey:
    HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
  4. In the right pane, click UpperFilters.
    Note You may also see an UpperFilters.bak registry entry. You do not have to remove that entry. Click UpperFilters only. If you do not see the UpperFilters registry entry, you still might have to remove the LowerFilters registry entry. To do this, go to step 7.
  5. On the Edit menu, click Delete.
  6. When you are prompted to confirm the deletion, click Yes.
  7. In the right pane, click LowerFilters.
    Note If you do not see the LowerFilters registry entry, go to Method 4.
  8. On the Edit menu, click Delete.
  9. When you are prompted to confirm the deletion, click Yes.
  10. Exit Registry Editor.
  11. Restart the computer.

Anyway, hopefully this helps people if they run into the same issue!

Regards,
Matt

 

5 thoughts on “Windows 8.1 “Sorry, there was a problem mounting the file” ISO issue

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s